ROHU68

ROHU68

ROHU68

Crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánykerti, în orașul Komádi (HU)

 

 

Crearea unei destinații turistice în zona transfrontalieră din zona Lugașului de Jos și Komadi, prin protejarea moștenirii
valorilor naturale transfrontaliere din valea Crișului Repede

 

 

În data de 28-29 august 2021 a avut loc Ziua de informare comună pentru fermieri cu privire la turism și agricultură durabilă în cadrul proiectului ROHU68. În cadrul acestei eveniment au participat un număr de 55 de persoane, din care 25 din România și 30 din Ungaria.

În data de 26 august 2021 a avut loc Workshopul privind sustenabilitatea agriculturii în cadrul proiectului ROHU68. În cadrul acestui eveniment au participat un număr total de 40 de persoane, din care 20 din România și 20 din Ungaria.

 

DETALII

Tabere de vară pentru copii și tineri la Șinteu

Asociația Pro Valea Crișului Repede – Pro Sebes Koros Volgy a organizat două evenimente destinate copiilor si tinerilor in localitatea Șinteu, județul Bihor, respectiv:

  • tabara de vară pentru copii

  • tabara de vară pentru tineri

Tabăra de vară pentru copii a fost organizată în perioada 17 – 20 iunie 2019, iar cea pentru tineri în perioada 21 – 24 iunie 2019.

Programul taberelor a fost extrem de variat:

  • vizite turistice pe traseul rutelor tematice în zona locatității Șinteu, Aleșd ,Lugașu de Jos, Urvind, Tileagd, Oșorhei, și a municipiul Oradea (Bazilica, Piata Unirii, Cetatea Oradea)

  • programe/jocuri de echipă: fotbal, handbal, șah

  • activități de relaxare: plimbare loc. Șinteu si împrejurimi (pădure)

  • activități de igienizare a văii Crișului Repede – zona Urvind

  • prezentarea rutelor tematice din cadrul proiectului, scurt istoric al zonei vizate de proiect si prezentarea monumentelor de interes din zonă

La aceste tabere au participat 50 de elevi, câte de 25 de elevi din partea partenerilor români din com. Lugasu de Jos si 25 de elevi din partea partenerului maghiar din localitatea Komadi.

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului Creating a joint tourist destination in the cross-border area of Lugașu de Jos and Komádi, through cross-border protection of natural heritage values along the Crișul Repede Valley”, proiect finanţat prin Programul Interreg Romania-Hungary, PA1 – Joint protection and efficient use of common values and resources(Cooperating on common values and resources), SO6/c – Sustainable use of natural, historic, and cultural heritage within the eligible area, project number ROHU 68.

Obiectivul general al proiectului are în vedere crearea și promovarea unui nou traseu tematic transfrontalier dea lungul râului Crișul Repede.

Proiectul se concentrează asupra lacului de acumulare Tileagd, construit pe râul Crișul Repede, iar în partea maghiară proiectul se concetrează în zona lacului Varsánykeri din Komádi. Ambele lacuri au un status de conservare scăzut, compromițând dezvoltarea turismului in regiunea lor si necesitând intervenții urgente.

Principalele rezultate ale proiectului reprezintă îmbunătățirea stării de conservare a ambelor lacuri, prin ecologizarea unui teren ocupat de depozitari de deșeuri, situat in imediata vecinătate a lacului de acumulare Tileagd pe partea româna, si prin crearea unui habitat ornitologic pe malul lacului Varsánykerti, pe partea maghiara, precum si prin susținerea acestor site-uri cu infrastructuri noi de vizitare.