REȚELE DE STAKEHOLDERI

REȚELE DE STAKEHOLDERI

KOMÁDI

KOMADI

Localitatea este menționată în memorii scrise sub numele de Kumad în 1291-94 și este menționată cu numele de Komad din 1333, iar din 1351 în documentele familiei Csáki apare cu denumirea de Kumady. Din 1421 ca și Komadi, Komady, apoi în 1516 Kiskomady, Nagykomady. Primii săi proprietari cunoscuți erau din Komady. Béla Kálmán a considerat că denumirea din secolul XIII (cu litera ”d” la sfârșit) definea o relație personală. Reducerea literei d era ceva foarte obișnuit în vremea lui Árpád, iar în zilele noastre nu este folosit sau chiar a dispărut de tot. Baza Kuma poate fi legată de originea cuvântului koma (amic/prieten) din slavă. În 1241, în momentul invaziei tătarilor, satul a fost aproape complet distrus și populația a reconstruit așezarea abia după 2 ani. István Bocskai a făcut din acesta un sat liber în 1605, dar a fost distrus în 1659 ca urmare a năvălirii turcilor. Întorcându-se, locuitorii au reconstruit comuna în jurul anului 1680 și au clădit prima lor biserică din stuf și noroi. În 1700 Lipót I i-a desființat statutul de oraș.

Populația s-a refugiat mai întâi de tătari, apoi de sârbi și de austrieci prin mlaștini. Doar două drumuri uscate duceau la ieșirea din sat. Apele Crișuilui Repede se revărsau adesea, provocând inundații și nenorociri. Starea naturală de mlaștină a determinat ocuparea populației. A fost cuprins de un incendiu imens pe 28 aprilie 1839.

Din a doua jumătate a secolului XVI până în a doua jumătate a secolului XVIII-lea s-a format ansamblul comunei. În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, au apărut denumirile de Kiskomádi și Nagykomádi și partea de așezare dintre acestea . Nagykomádi a fost “cuibul” nobililor. Satul era împărțit în trei părți: prima Pernyésvég (partea de vest a satului), a doua parte Faluvég (jumătatea de est a satului), a treia parte Derék (partea centrală a satului). Comuna este menționată ca exemplul tipic din sursele istorice: comună situată pe maulul unei ape, cu o singură stradă, care, după drenare, a crescut considerabil. Caracteristicile naturale au afectat și practicile de construcție. Casele erau fixate de piloni înalți și împletituri de răchită, acoperite cu noroi, cu acoperișul din stuf. Mai târziu au fost construite din cărămidă de lut, care este încă cunoscută și utilizată ca material de construcție în așezare. Din punct de vedere legal a funcționat ca târg, comună, sat, consiliu comunitar mare, iar în prezent sub forma unui oraș. Imaginea de astăzi a fost formată după 1945, așezarea fiind distrusă la marginea pășunilor semicirculare. La Komád a existat o fermă farte mare. Rangul său de oraș a fost restabilit la 1 iulie 2001.